nedeľa 30. septembra 2012

Ľahká jesenná večera

K jeseni mi jednoznačne patria hrušky... a voňavé teplé večere. Ak ste na tom podobne, vyskúšajte túto mňamku :)



Toastový chlieb natrieme z jednej strany maslom a z oboch strán opečieme na panvici. Na hrianky položíme plátky hrušky a syra s bielou plesňou (camembert). Dáme na 3-4 minútky pod gril, kým hrušky trošku zhnednú a syr sa začne topiť. Napokon posypeme mandľovými lupienkami a pochutnáme si na chutnej večeri :)

Krásne jesenné dni prajem!


pondelok 10. septembra 2012

Dve z jedného cesta - jesenné muffiny


Konečne chutné muffiny! Naozaj. My doma muffiny veľmi môžeme, no nie vždy sa mi podaria. Zakaždým skúšam nový recept, no často sú prisuché alebo naopak v strede nie a nie sa dopiecť... Zato tieto mi vyšli. Tak sa teším a recept si dám asi zarámovať :) Z toho istého cesta sa navyše dajú vyrobiť dve odlišné chuťové kombinácie, jedna lepšia ako druhá. Vyskúšajte a dajte vedieť ako chutilo :)

 

Jablkovo-škoricové a hruškovo-zázvorové muffiny

 

Potrebujeme:
250g polohrubej múky
2ČL kypriaceho prášku
150g práškového cukru
75g trstinového cukru (úplne najideálnejšie muscovado)
150ml kyslej smotany
125ml rastlinného oleja
1PL medu
2 vajcia
1 jablko + 1ČL škorice
1 hruška + 1ČL sušeného mletého zázvoru

Postup:
Zmiešame suché prísady, v mixéri vymiešame mokré prísady a postupne zamiešame suché. Cesto rozdelíme na polovice, do jednej pridáme škoricu a nastrúhané jablko, do druhej zázvor a na drobné kocky nasekanú hrušku. Alebo ak chcete len jednu príchuť tak zdvojnásobte dávku ovocia a nemusíte špiniť dve misky s cestom :) No a potom šup do rúry. Pečieme na 180° asi 15-20min, nestopla som presne.

Dobrú chuť a krásne jesenné dni!

štvrtok 6. septembra 2012

Hurá do práce!

Je tu september, deťom začala škola, z prázdninového a dovolenkového režimu prechádzame na pracovný. No miesto toho, aby ste automaticky nabehli do stresu z povinností, môžete robiť všetko pre to, aby ste aj všedný deň premenili na nádherný! 

Začnite hneď ráno. Keď zazvoní budík, otvorte oči a usmejte sa! Aspoň na pol minúty. Myslím, že je nemožné byť nahnevaný a mať pri tom úsmev na tvári :) Zvyknite si vstávať s úsmevom. Ak vám to ide ťažko, dajte si vedľa budíka vtipnú fotku, alebo čokoľvek, čo vám to bude pripomínať.

Ranná rozcvička robí divy! V posteli sa poriadne ponaťahujte, zívajte. Potom si choďte zabehať a doprajte si osviežujúcu vlažnú sprchu. Keď ste absolútne nešportový typ, skúste ísť do práce pešo. Alebo, ak to máte veľmi ďaleko, zaparkujte auto inde než zvyčajne, či vystúpte z autobusu o zastávku skôr a zvyšok prejdite pešo. Pobyt na čerstvom rannom vzduchu vám perfektne okysličí mozog a navyše získate čas na utriedenie si myšlienok či naplánovanie dňa.

Oblečte si farebné oblečenie, alebo aspoň doplnky, kvetinový šál, výrazná kabelka, čokoľvek, čo vám dokáže prežiariť deň.

Keď sa už do stresu predsa len dostanete, nájdite si pár minút pre seba, v tichu a súkromí. Zhlboka sa nadýchnite a pri výdychu si predstavujte ako z vás všetok hnev a stres odchádza. Keď je to možné, pustite si na chvíľku relaxačnú hudbu alebo privoňajte k obľúbenej vôni. Sústreďte sa na svoj dych a prihovorte sa sama sebe peknými slovami ako "To zvládnem!", "Mám sa rada!". Potom sa vystrite a smelo vykročte ďalej.

Večer si doprajte dlhú sprchu alebo voňavý kúpeľ. Nepozerajte správy, radšej si prečítajte inšpirujúcu knihu či pár motivačných citátov. Ešte pred spaním si spomeňte na všetko pekné, čo vás tento deň stretlo  a pochváľte samu seba za všetko, čo sa vám podarilo zvládnuť. 

Prajem vám čo najmenej stresu a krásne dni!

streda 5. septembra 2012

Slivkovo-jablkový džem

Hoci som sa po minulé roky zaváraniu celkom úspešne vyhýbala, toto leto som mu prišla na chuť! Okrem klasického malinového som sa rozhodla vyskúšať aj niečo nové - slivkovo-jablkový džem s koriandrom. Trochu som sa obávala, nikdy doteraz som do džemov nepridávala koreniny... ale moje obavy boli úplne zbytočné, džem mal veľký úspech, mala som čo robiť, aby som ho zachránila aj na zimu :)
Tak teda, tu je recept, vyskúšajte!
 

Potrebujeme:
500g jabĺk
500g sliviek
1 zarovnaná lyžička koriandra
1 vetvička mäty
1 balíček Gelfix Extra 2:1
400g kryštálového cukru
100g medu
3 lyžice červeného vína

Postup:
Jablká nahrubo nastrúhame, slivky pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme mletý koriander a nadrobno nasekanú mätu. Želírovací prípravok zmiešame s 2 lyžicami cukru a pridáme k ovociu, privedieme k varu a asi minútu povaríme. Potom pridáme zvyšný cukor a med a ešte aspoň 5minút varíme (ja som ochutnala, či už sú jablká mäkké a podľa toho som varila). Odstavíme, pridáme červené víno a ihneď plníme do pohárov. Poháre uzavrieme a otočíme hore dnom na 5 minút.

utorok 4. septembra 2012

Svet zvieratiek v škatuli

Tentokrát ma inšpirovala Martha Stewart. Na chodbe sa ešte povaľovala škatuľa od tatinovych nových topánok, vonku zas slniečko lákalo na príjemnú prechádzku... tak sme teda vyšli von a nazbierali, čo sme cestou našli. 


A potom už hurá stavať náš malý zvieratkový svet.

Ako trávu Kajka nalepila zelený papier, ja som z kúsku nastrihala "rezance" a tie nožnicami zakrútila, tým nám vznikli priestorové trsy trávy. Vystrihli a nalepili sme aj slniečko a obláčiky.

Potom deti škatuľku poobkladali všetkým možným zvonku aj zvnútra :) A môžu sa nasťahovať zvieratká!

Ešte pár detailov:


Deťom sa celá aktivita veľmi páčila, aj s hotovým domčekom sme sa pobavili, Šimonko to poňal chlapsky a doniesol traktor, aby mohol za zvieratkami upratať :)
Keďže sme použili živé, prírodné materiály, domček nám dlho nevydrží. Ale to predsa nevadí, aspoň budeme mať dôvod urobiť si nový!

Príjemnú zábavu s deťmi a krásne dni!







Po neznámych zákutiach

Naše tohtoročné prázdniny sa odohrávali doma z viacerých dôvodov. Musím ale povedať, že sme si takto mohli skvelo vychutnať naše prvé celé leto v dome - pieskovisko, bazénik, záhradka, večerné vínko pri zapadajúcom slnku... A cez víkend sme mohli vyrážať na výlety, spoznávať okolie. 

Zemplínska šírava je pojem známy, menej známa je už asi dedinka menom Vinné.

Náš výlet sme začali vymáčaním nožičiek v jazere :)



Potom mamka s ockom riadne makali, aby sme si celé jazero oboplávali na vodnom bicykli (alebo ako sa to volá :)) Veľmi milý ujo ešte detičkám zapožičal aj krásne záchranné vestičky (deti to samozrejme ocenili a celý čas frflali, že sa v nich potia :))

No a potom hurá na túru - hľadať Viniansky hrad.

celá cesta tam ide do kopca, ale v lese bol príjemný vzduch a zvládli sme to aj s deťmi za cca hodinku


Cestou lesom náš trojročný dal pamätnú vetu. Štverali sme sa na kopec, už sme boli tesne pod hradom, deti unavené a dcérka sa ma pýtala "Mami a bude na hrade aj princezná?" Tak čo už, nebudem dieťaťu klamať... "Nie Kajka, nebude, princezná tu žila veľmi dávno, teraz už nežije" Na to sa mladší posadil na zem, založil ruky a s výrazom absolútneho znechutenia zavesil "Tak načo tam ideme keď princezná je mŕtva??!!"
zvládla som to!

Nakoniec sme sa predsa len dostali až k hradu... ehm, zrúcanine :) Na moje prekvapenie, práve v tom čase hrad rekonštruovali, plátali diery, naozaj klobúk dolu pred touto snahou. Ľudí tam bolo pomerne dosť, hrad je relatívne malý, ale ten výhľad skutočne stojí za to. 

výhľad na Zemplínsku Šíravu
kuk cez okienko

žeby tam predsa niekde bola schovaná princezná??

Takže ak ste z východu, alebo sem náhodou zavítate, toto môže byť tip ako stráviť nedeľu s rodinou v prírode :)

Prajem krásne dni!

Kelovo-paradajkový šalát

Kel som poznala len z polievky zo školskej jedálne. A veľmi som ho neobľubovala. Napriek tomu som vyskúšala tento šalát so surovým kelom a úplne ma dostal. Odporúčam úplne mladý jemnučký kel, je chutnejší :)



Takže čo potrebujeme:
kel
avokádo
paradajky
mladú cibuľku
niečo na ochutenie (štipku soli, šťava z citróna)


Postup je jednoduchý:
Všetko nakrájame, uložíme na tanier a ochutíme podľa ľubovôle. Ja som trošku posolila a pokvapkala šťavou z citróna. A hotovo :)

Dobrú chuť a krásne dni!

nedeľa 2. septembra 2012

Päť rokov

Moje milované vytúžené bábätko malo včera narodeniny. Už od rána vysmiata ukazovala všetky prsty na ruke a v druhej stískala motýlikovú bárbinu, ktorú pri tejto príležitosti dostala. Veru, už to nie je žiadne bábätko, slečna si od zajtra bude hovoriť predškoláčka. Ani neviem, kedy sa z tri a pol kilovej guľky stalo toto dievča... 

Včera večer som zapla externý disk a prezerala fotky zo starého foťáku a normálne som neverila! Toľko krásnych spomienok, taký veľký rozdiel medzi tým čo bolo vtedy a čo je teraz... Týmto si dávam verejne záväzok, že tie fotky konečne aj nechám vytlačiť z urobím z nich album, nech si ich môžeme častejšie pozerať!



prvá foto z pôrodnice so šťastným tatinom 


takto sme sa nosili v šatke


občas si princezná aj pospinkala, ale fakt nie často :)


oveľa radšej bola v pohybe, napríklad s tatinom na bicykli

  
na nočník naučila aj svojich plyšových kamošov 


s mamkou chodila na patchwork



no ani tvrdej práce sa nebála


a potom sa narodil braček 



tu už sa nám slečna vytiahla


  

no a teraz sa nám chystá do prípravky!